Sabtu, 9 September 2017

Selangor beri peringatan B23 - Anak-anak buah Norizan Bakar masih perlu perkemaskan diri 
ARKIB : 11/11/2006
Selangor beri peringatan B23 - Anak-anak buah Norizan Bakar masih perlu perkemaskan diri
Oleh: A. JAILANI ABDULLAH
SENGIT...aksi getir perlawanan persahabatan skuad B23 negara menentang Selangor yang berkesudahan seri 1-1 di Stadium Shah Alam, malam tadi. Skuad B23 akan menjadi sandaran negara ke Sukan Asia di Doha pada 1-15 Disember ini.

SHAH ALAM – Selangor memberi petunjuk kepada Norizan Bakar bahawa anak-anak buah jurulatih kebangsaan itu masih perlu memperkemaskan diri sebelum bertandang ke Sukan Asia bulan depan menerusi perlawanan persahabatan yang berkeputusan seri 1-1 di Stadium Shah Alam, malam tadi.

Tanggungjawab memperbaiki kelemahan itu bukan sahaja terletak atas bahu Norizan dan barisan pembantunya tetapi juga di tangan tiga pemain senior - Mohd. Kaironnisam Shahbuddin Hussin, Hardi Jaafar (TM Melaka) dan Norhafiz Zamani Misbah (Pahang) yang diserap ke dalam skuad Bawah 23 Tahun itu.

Begitu juga dengan Mohd. Fadzli Saari, pemain senior yang masih belum melepasi usia 23 tahun.

Sementara itu, bagi dua pemain Bawah 20 Tahun, Khyril Muhymeen Zambri dan Safiq Rahim, perlawanan persahabatan semalam adalah aksi pertama mereka untuk skuad Norizan itu, selepas sebelum ini terlibat dalam kejohanan Bawah 20 Asia di India yang berakhir minggu lepas.

Bermain atas padang cantik Stadium Shah Alam tetapi licin akibat hujan renyai dan kemudian lebat pada babak kedua perlawanan, tahap kecergasan mereka yang paling jelas boleh dipersoalkan.

Pemain-pemain Selangor juga agak keras permainan mereka, dan jika aksi kasar ini berulang dalam perlawanan persahabatan dengan TM Melaka selepas, ini tidak mustahil Norizan akan mendapat satu lagi masalah iaitu kecederaan pemain pula.

Bermain di depan kira-kira 1,000 penonton, Selangor yang membuat persiapan untuk musim baru Liga Super jelas menguasai perlawanan babak pertama.

Bagaimanapun, mereka terpaksa menunggu sehingga 20 minit terakhir untuk mendapat gol menerusi hasil rembatan Abdul Hadi Yahya dari hujung kawasan gol.

Malaysia bagaimanapun membalas apabila penyerang Mohd. Fadzli melompat untuk menanduk umpanan lintang pemain tengah Mohd. Hardi sebelum rehat.

Hadi nyaris meletakkan Selangor di depan semula sebaik sahaja babak kedua bermula namun rembatan jauhnya kali ini hanya menggegarkan palang.

Anak-anak buah Norizan kemudian menampakkan sedikit perubahan dengan menampilkan pergerakan yang lebih kemas tetapi sering terkandas menuju ke kawasan gol Selangor.

Ini adalah perlawanan persahabatan kedua skuad negara dalam persiapan ke Sukan Asia yang akan berlangsung di Doha, Qatar pada 1-15 Disember ini.

Perlawanan pertama dengan skuad Liga Perdana Kuala Lumpur Rabu lepas juga menghasilkan keputusan yang sama.

Di Doha, Malaysia, yang layak secara automatik ke pusingan kedua bola sepak Sukan Asia, akan bertemu Oman pada perlawanan pertama dalam Kumpulan E.

Dua lagi pasukan ialah China dan pasukan yang mara dari pusingan pertama.

Mengulas mengenai permainan anak- anak buahnya, Norizan melihat ada peningkatan berbanding ketika bertemu Kuala Lumpur tetapi kecewa kerana pergerakan mereka sering terkandas.

"Permainan mereka sudah meningkat, sudah ada kualiti selepas bertemu Kuala Lumpur. Kini mereka sudah boleh bergerak ke depan tetapi gagal mencari ruang untuk membuat percubaan. Jadi kami akan berusaha mempertajamkan barisan serangan.

"Perlawanan ini juga penting kerana saya buat kali pertama dapat menggabungkan pemain Bawah 20 dengan pemain sedia ada," katanya selepas perlawanan.

Latihan fasa akhir ini menghimpunkan 25 pemain yang akan dikecilkan kepada 20 untuk pertandingan di Doha kelak.

"Saya belum boleh memberikan bayangan mengenai senarai akhir nanti. Keputusan muktamad masih belum dibuat dan saya masih mempunyai kira-kira 20 hari untuk membuat penelitian lagi," katanya.

SUMBERArtikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2006&dt=1111&pub=Utusan_Malaysia&sec=Sukan&pg=su_01.htm#ixzz4sCe6GMRR
© Utusan Melayu (M) Bhd

Tiada ulasan:

Catat Ulasan